Veronica Crisan - medic pediatru
Dr. Veronica Crișan
Medic primar pediatru, cu experiență atât în sistemul medical de stat, cât și în cel privat, unde lucrează din 2017. Din 2020, dr. Crișan poate fi găsită la clinica Medicum.

De ce este important să alegem haine din bumbac pentru bebelușii noștri?

Veronica Crișan: Pielea bebelușilor este foarte sensibilă, în special în primele luni de viață și, de aceea, alegerea hainelor pentru ei este foarte importantă. Este important să alegem cele mai bune materiale pentru micuțul nostru, iar bumbacul este unul dintre acestea. Este un material perfect pentru pielea bebelușului – foarte rezistent, ușor de întreținut, asigură tot confortul de care are nevoie și, foarte important, este hipoalergenic.

Ce tipuri de reacții (alergii/iritații) dezvoltă cel mai des bebelușii din cauza unor materiale textile neconforme?

Veronica Crișan: Substanțele chimice folosite în procesul de fabricație pot duce la apariția reacțiilor alergice, dar și la apariția dermatitei de contact sau la acutizarea unei dermatitei atopice. Persoanele cunoscute cu alergii la anumite substanțele folosite în procesul de fabricație pot dezvolta reacții alergice severe.

Cum prevenim apariția unor alergii pe pielea sensibilă a bebelușilor? Înlocuim detergentul de rufe? Folosim unul special pentru copii?

Veronica Crișan: Pielea copilului trebuie îngrijită din primele zile de viață. Pe lângă folosirea gelului de duș și a cremelor de corp recomandate de medical pediatru, vom avea grijă să folosim haine din materiale naturale, dar și produse adecvate pentru spălarea acestora. În primul rând, se vor spala separat de cele ale adulților din casă, cu un detergent special pentru bebeluși (hipoalergenic, fară substanțe nocive, fară parfum și fară balsam). Se  recomandă o dublă clătire a hainelor. În cazul bebelușilor alergici se va folosi un detergent special recomandat de medicul pediatru/alergolog. 

Când exagerează mamele? Multe au dezinfectant pentru textile care se folosește împreună cu detergentul special pentru bebe. Apoi, tot pentru o igienizare perfectă, calcă chiar și șosetele. Poate dăuna prea multă igienizare?

Veronica Crișan: Nu se recomandă folosirea în plus a unor dezinfectante de textile și nici călcarea hainelor  pentru o igienizare în plus. Timpul folosit în călcarea hainelor poate fi mai bine folosit pentru timp de calitate cu copilul tău sau pentru odihnă.

Ce frământări au cel mai des mamele cu privire la sănătatea pielii bebelușilor? Au legătură și cu modul în care își îmbracă micuții?

Veronica Crișan: Toate probleme legate de pielea bebelușului sau a copilului trebuie discutate cu medicul de familie sau pediatru. În primul an de viață pot apărea dermatite, eczeme, reacții alergice sau erupții în cadrul virozelor, care trebuie diagnosticate și tratate de medic. Uneori aceste afecțiuni ale pielii pot avea legătură cu hainele, alteori nu și atunci doar sfatul medicului ne poate lamuri.

Este de preferat ca toate textilele ce ating pielea bebelușului să fie din bumbac sau doar primul strat de haine pe care îl poartă?

Veronica Crișan: Hainele ce ating pielea bebelușului este de preferat să fie din materiale naturale- bumbacul fiind lider la acest capitol, dar mai sunt și alte materiale ce pot fi folosite – inul sau lâna.

Care sunt principalele sfaturi pentru viitoarele mame care nu știu exact cum să se pregătească pentru venirea pe lume a micuților? De ce anume trebuie să țină cont atunci când se află în fața rafturilor?

Veronica Crișan: Sfatul meu este să aleagă haine cât mai simple, comode și, cel mai important, să fie din materiale naturale. De evitat să aleagă multe haine de aceeași măsură, pentru că este o perioadă în care cresc repede și să nu cumpere haine cu prea multe accesorii- mai ales cu elemente ce se pot desprinde și pot fi înghițite de bebeluși. Cel mai folosit obiect vestimentar în primul an de viață este body-ul. Este cel mai practic, îi oferă libertate de mișcare , poate fi folosit în orice moment al zilei sau în orice anotimp.

Produsul a fost adaugat la favorite