Lygia Alexandrescu este lector, nutriționist acreditat C.I.O și poate fi găsită la Centrul de nutriție si slăbire Natural Silhouette din București.

Ce pot mânca bebelușii diversificați, pofticioși, la masa de Crăciun? Ne puteți da exemplu de un meniu pe care îl putem adapta pentru ei?

Dr. Lygia Alexandrescu: Poate mânca anumite alimente pe care și noi le mâncăm. De exemplu, dacă se face în casă salată de boeuf, avem grijă să îi păstrăm din umplutură, adică morcovul, cartoful, carnea cubulețe fiartă, de vită, însă îi vom face maioneza cu oul fiert și cu muștar, nu maioneză cu ou crud, în așa fel încât să scadă riscul de intoxicație cu salmonella. De asemenea, salata boeuf a copilului sub doi ani nu va avea murături, nu va avea nimic acrit în oțet, dar nici murătură făcută în sare pentru că, știm bine, rinichii lor nu metabolizează sodiul. 

Dacă facem un platou cu alimente tradiționale, de exemplu mușchi file făcut în casă, adică mușchiul subțire de la porc sau dacă e un copil cu anumite restricții- pulpă de curcan făcută la cuptor cu mirodenii și tăiate bucăți reci, amestecate alături de legume ar putea constitui, la fel, micul dejun.

Un chec de casă în care s-a pus jumătate zahăr brun, jumătate xilitol, făina jumătate albă, jumătate integrală în așa fel încât să aibă fibre sau o prăjitură cu fructe, neîndulcită cu zahăr rafinat ar fi un desert pentru copil. La fel, biscuiții integrali din ovăz pot fi făcuți în formă de brăduți de Moș Crăciun, de Om de Zăpadă, în așa fel încât să aibă și ei bucuria figurinelor de Crăciun. 

Ca fel principal, cu toții mâncăm supe, ciorbe tradiționale. Și el va avea supica lui cu găluște sau cu tăieței de casă. Poate fi acrită cu borș. 

Un alt fel- sărmăluțele făcute doar cu carne tocată făcută în casă, cu multă ceapă și orez. Dacă se poate, varza în care se înfășoară sarmalele să fie foarte bine desărată cu 48 de ore înainte. O linguriță de smântână sau de iaurt grecesc pot asezona sarmalele. Mămăliga, bineînțeles, este permisă. 

La cină, un copil care a mâncat două mese cu carne în timpul zilei nu va mai mânca și seara și atunci recomand mămăliguță cu brânză sau legume coapte sub formă de brăduță, brânză mai puțin sărată, evident. La copii vorbim de ricotta. Culori multe în farfurie, în așa fel încât să aibă și el senzația de festivitate de Crăciun. 

Când este greșit să spunem: „Îi dau doar să guste, de poftă, din meniul nostru”? Ce este exclus să le oferim, chiar și în cantități mici, bebelușilor până la doi ani?

Dr. Lygia Alexandrescu: Alimentele nepermise copilului sub doi ani sunt cele sărate. Adică acum, de sărbători, nu ne apucăm să le dăm cârnați, murături și alimente comandate, care, cu siguranță, au potențiator de gust de tip delikat, vegeta, cuburi, plicuri. Doamne ferește, dintr-un pahar de șampanie, să fie vreo picătură de alcool! Deci astea ar fi NU-uri absolute.

Cum procedăm astfel încât cei mici să nu simtă nevoia de a „cere” din meniul nostru sau, mai bine zis, cum facem să nu le dăm impresia că mâncăm ceva diferit, poate mai delicios decât mănâncă ei?

Dr. Lygia Alexandrescu: Trebuie să ne străduim ca alimentele să arate destul de asemănător. Foarte important este ca, atunci când mergem în vizită de exemplu, pentru a evita situațiile în care copilul cere ceea ce mănâncă adultul, părinții să îl hrănească înainte, acasă. Pe vremuri, făcea parte din educația din copilărie: înainte de vizită, se mănâncă acasă. Dacă, dimpotrivă, totul se întâmplă la noi acasă, încercăm să pregătim alimente cu un aspect asemănător cu al lor și vom evita ca bebelușul să intre în acea fază a senzației de foame imperioasă. Adică a mâncat la prânz, nu a avut o gustare consistentă după somn și atunci, la cină, când avem musafiri, lui îi este foame. 

Mâncatul din două în două ore, menținerea glicemiei constante și mâncatul alimentelor sățioase ar fi soluția pentru ca bebelușul să nu ceară din ce consumă adultul. 

Ce deserturi delicioase și, în același timp, sănătoase recomandați pentru cei mici – de la șanse luni până la un an și de la un an până la doi ani? Cu ce înlocuim zahărul din alimente?

Dr. Lygia Alexandrescu: Atunci când vine vorba de deserturi, un lucru e clar: zahărul nu este permis copiilor sub doi ani, având în vedere că este foarte rafinat și indicele glicemic este foarte mare. 

Nu se întâmplă nimic dacă le oferim ceva dulce, dar, în timp, comportamentul lor alimentar se va schimba. Să nu ne surprindă că, după ce a consumat o dată ceva cu zahăr rafinat refuză alimente pe care înainte le mânca cu plăcere și alimente echilibrate. Așadar, aici trebuie să fim foarte asumați când oferim deserturi. 

În primul rând, orice desert este permis dacă conține niște nutrienți propice vârstei copilului. Adică atunci când vorbim despre îndulcitori, înlocuim variantele de miere, zahărul inclusiv brun sau brut, sirop de agave sau de arțar, melasele- pentru că și ele sunt vehiculate ca îndulcitori, dar pot fi folosite pentru copilul mai mare de doi ani. Pentru copilul mic vom face un amestec de sirop de fructe uscate. Așadar tocăm prune uscate, smochine- toate fructele confiate obținute prin simplă deshidratare; trebuie hidratate și se obține o masă. Acea masă poate să constituie baza de îndulcire în orice prăjitură. Deci în felul ăsta reușim să îndulcim absolut natural. 

În orice prăjitură care conține aluat zahărul mai poate fi folosit cu sos de mere. Apple sos-ul care se găsește peste tot și pe care îl putem face la fel de bine și în casă. 

Formula de lapte- multe mămici nu folosesc lapte de vacă, dar folosesc formulă de lapte pentru a face dulciuri. E același lucru. Dacă bebelușul este încă alăptat la sân și putem pompa, folosim lapte matern la prăjituri. Dacă nu și nu există nicio alergie, folosim laptele de cocos pentru că este și mai gras și are gustul bun. La fel nucile nu vor fi permise și vom folosi bucățele de fructe uscate sau după ce uscăm fructele bine, le băgăm în blender și facem o pudră ca să înlocuim nucile, prunele care nu sunt permise. Și, bineînțeles, orice dulce făcut cu aluat presupune folosirea făinii. Nu vom folosi surogate, adică făină de nucă, făină de migdale și așa mai departe. Folosim făină integrală cu fibre și, în felul ăsta scădem foarte mult indicele glicemic al desertului. 

Ce tipuri de carne le putem oferi bebelușilor în meniuri?

Dr. Lygia Alexandrescu: Atunci când vine vorba de carne, varianta cea mai bună este carnea slabă, albă și ca regulă chiar și pentru mai târziu, după doi ani, este ideal este să alegem carne slabă și pește gras- ambele gătite dietetic, astfel încât să avem aminoacizi, triptofan și să hrănim bine copilul cu acest tip de carne albă. Aici intră pasărea; orice înseamnă pui de țară, pui hrănit cu porumb. Putem folosi mușchiul subțire de la porc sau antricotul în cantități mici, să nu depășească 50 de grame. Și, întotdeauna, amestecate și asezonate cu legume cât mai multe. 

Ce alimente sunt o atracție pentru cei mici și, în același timp, le întăresc sistemul imunitar în sezonul rece?

Dr. Lygia Alexandrescu: Ca alimente care întăresc sistemul imunitar: tot ce conține Omega 3 și, atunci, ne gândim la pește. De multe ori poate peștele nu este foarte plăcut la vedere și nu îl atrage pe copil și, atunci, la cuptor, pe hârtie de copt, sub formă de degețele. Le putem da prin ou sau prin pesmet din pâine integrală ori pâine cu secară. Cu siguranță copilul va mânca așa peștele, dar așa cum spuneam, să fie unul mai gras, să aibă suficient Omega 3. 

Iaurturile sunt generatoare de microbiotă de calitate și mă refer aici la faptul că un sistem imunitar bun stă în colon și atunci probiotice suficiente găsim în chefir și să preferăm chefirul de 3% pentru copil.

Imunostimulatoare sunt afinele și, atunci când le facem o clătită sau un biscuit integral, lângă adăugăm și o lingură de afine, de zmeură dacă mai avem congelată. Adică să fie din sursă bună, din pădure, nu de cultură. 

În afară de fructele și legumele de culoare închisă, trebuie să îl hidratăm foarte bine pe bebeluș, respectiv pe copilul sub doi ani. Este absolut necesar. Îi oferim apă între mese, în așa fel încât să fie bine hidratat pentru că el transpiră când se joacă, în somn mai transpiră. Hidratarea este importantă în ecuația imunității. 

Cum le putem stârni interesul celor mici pentru alimente și gusturi noi?

Dr. Lygia Alexandrescu: Gustul pentru un aliment echilibrat poate fi dezvoltat prin două lucruri: prin comunicare, prin povestit; spus povești despre alimentul respectiv și prin puterea exemplului. 

Dacă începeți voi, adulții, să consumați alimentul respectiv în prezența copilului cu câteva zile înainte să începem să introducem respectivul aliment și, seara, la culcare, povești despre alimentul respectiv, în așa fel încât copilul să aștepte cu nerăbdare să guste văzând că și părinții mănâncă, dar și că în povestioară există acel aliment. 

Dacă este mai măricel înțelege povestea, altfel doar i-o spunem și îi dăm o senzație pozitivă, o vibrație bună referitoare la acel aliment pe care îl va consuma. Dar puterea exemplului este cel mai important lucru. 

La început este posibil să nu îi placă și să refuze, dar ce este cel mai important în educație este persuasiunea; insistența, a fi ca părinte consecvent și a nu ceda la primul NU pentru că, până la urmă, ei sunt rezultatul educației. 

Produsul a fost adaugat la favorite