- Interviuri
- 0 likes
- 575 vizualizari

Mădălina Băluță, consultant în lactație: "Pentru o dezvoltare armonioasă, atât fizică, cât și psihică, avem nevoie de un bebeluș bine hrănit și de o mamă sănătoasă, atât fizic, cât și psihic"
Mădălina Băluță este medic specialist pediatru, consultant în lactație acreditat IBCLC, cu experiență în sistemul medical de stat și privat. "Mama a doi băieți alături de care și de la care am învățat să fiu un om mai bun, un profesionist mai bun, să-mi pun întrebări, să caut soluții". Mădălina Băluță poate fi găsită la Clinica de Alăptare și la Sanador. Oferă cosultații de alăptare și pediatrie la domiciliu. Ocazional, oferă consultații și în Craiova.
Cât de greu este începutul procesului de alăptare pentru mamele aflate la primul bebe?
Mădălina Băluță: Mamele au tot mai multe așteptări de la ele și, uneori, acestea sunt ușor nerealiste.
De multe ori, alăptarea este promovată idealizat, în reclame mama e mereu aranjată, zâmbitoare, bebe și el zâmbește, ideea generală e "mamele au alăptat dintotdeauna, ce poate fi atât de greu!" Și când te lovești de durerile normale după naștere, oricum s-ar fi desfășurat ea, cu furtuna hormonală care o însoțește, cu un boț de carne în brațe care plânge și nu știe ce să facă la sân, apoi cu dureri de sân, nimic nu pare conform planului. Și care ar putea fi primul gând decât că poate e vina mea, poate nu fac eu bine ceva, poate eu îi fac rău lui bebe....
Cred că începutul oricărei etape din viața noastră e greu, cu îndoieli, cu frământări.
Și mereu ajută să avem alături pe cineva care știe despre ce e vorba în acel proces și ne poate răspunde la întrebări și susține. Eu încurajez mamele să participe la cursurile prenatale, să se înconjoare de oameni care le iubesc și le susțin, să ceară ajutor și să-l accepte în orice formă ar veni. Nu trebuie să le facă mama pe toate.
Care sunt principalele provocări pentru mămicile care alăptează? De ce au nevoie de un consultant atât la început, cât și pe parcursul perioadei de alăptare?
Mădălina Băluță: Cred că cel mai frecvent proaspetele mămici mă întreabă de unde știu dacă bebe mănâncă suficient. La biberon e simplu, măsurăm exact și știm cât mănâncă, dar la sân cum facem?
Apoi mămicile se confruntă cu probleme legate de atașare, cu durerea, cu ragadele mamare.
Toate aceste frământări pot fi rezolvate de discuția cu consultantul în alăptare acreditat IBCLC.
Apoi pot apărea angorjări, canale blocate, mastita, pusee de creștere, bebe care pare că nu se satură, greva suptului, diversificarea... consultantul este acolo să ofere sprijin.
„Nu am suficient lapte, copilul nu se satură doar cu laptele meu” – cum facem diferența între mit și realitate când vine vorba despre această afirmație?
Mădălina Băluță: Un bebeluș satisfăcut după supt, care doarme liniștit, care urinează regulat, cel mai probabil primește suficient lapte. Cântăririle din cadrul consultațiilor periodice la pediatru sau medicul de familie confirmă creșterea corespunzătoare în greutate.
Cum putem mări producția de lapte? Ce alimente/lichide ne ajută în acest sens?
Mădălina Băluță: Cel mai bun stimul pentru producerea laptelui este golirea sânului. Dacă bebe suge, transmite corpului mamei mesajul că trebuie să producă. Nu sunt alimente sau lichide care să aibă impact semnificativ asupra producției de lapte.
Când apelăm la suplimentele alimentare și la stimulentele de producere a laptelui?
Mădălina Băluță: Ar fi indicat să apelăm la suplimente de orice fel după discuția cu un specialist. Pentru suplimentele de stimulare a lactației, discuția cu consultantul în lactație este cea care lămurește lucrurile. Unele mămici aleg să consume ceaiuri pentru stimularea lactației.
Ce alimente sunt interzise/nu sunt indicate pentru o mamă care alăptează?
Mădălina Băluță: Alăptarea, ca și sarcina este un eveniment fiziologic în viața unei femei. Deci mama care alaptează trebuie să aibă același stil de viață ca al oricărei femeie interesate de propria sănătate, să nu consume alcool și să nu fumeze. Altfel, ce mănâncă mama, deranjează în primul rând mama. Sunt unele alimente care conțin uleiuri esențiale cu miros mai pronunțat (ceapă, usturoi), care pot modifica gustul laptelui. Dacă bebe le primește în mod constant prin laptele mamei, le va accepta ușor și la diversificare. S-a constatat că sugarii alaptați ai mămicilor care mănâncă variat acceptă mai ușor alimentația complementară. De asemenea, trebuie acordată atenție mai mare în cazul familiilor cu istoric bogat de alergii.
Cum gestionăm situațiile delicate, precum blocarea unui canal de lapte? Care sunt situațiile în care trebuie să ne prezentăm la medic?
Mădălina Băluță: Cel mai bun "tratament" al problemelor care pot apărea în timpul alăptării este prevenția. Iar prevenție înseamnă să-l punem pe bebe la sân de cate ori cere.
În cazul canalelor blocate, golirea eficientă a sânului este cel mai bun tratament. Deci bebe va fi pus întâi la sânul cu problemă, cât de des este necesar. Apoi ajută masajul sânului sub duș cald, înainte de supt, alternarea pozițiilor în care suge bebe asigură golirea eficientă a zonelor cu probleme, comprese reci între supturi pentru efectul antiinflamator și extragerea laptelui manual sau cu pompa dacă bebe nu face față.
Mama poate primi lecitină și tratament antiinflamator. Și poate apela la ajutorul unui consultant acreditat IBCLC.
Este indicată purtarea unor sutiene de bumbac sau bustiere speciale pentru alăptare, fară cusături și de măsură adaptată dimensiunilor sânului.
Prezentarea la medic este necesara în cazul mastitei și al abcesului mamar. Dar eu încurajez mamele să solicite ajutor de la consultant, pediatru, ginecolog de cate ori simt că nu pot gestiona situația.
Cum tratăm micile răni ale mameloanelor, apărute din cauza alăptării?
Mădălina Băluță: Și în cazul micilor leziuni care pot apărea la nivelul mameloanelor tot prevenția este cel mai bun "tratament". O atașare corectă ne ferește de multe incidente neplăcute. Deci verificarea/corectarea atașării cu un consultant e un prim pas în prevenirea și vindecarea ragadelor. Local, mama poate aplica lanolină.
Alăptăm la cerere sau îi facem un program bebelușului?
Mădălina Băluță: La cerere, fară niciun dubiu.
Nici noi nu mâncăm mereu la aceeași ora, aceeași cantitate, în fiecare zi la fel. Ca și noi, și bebelușii au dreptul să aibă ritmul propriu.
Trebuie însă acordată o atenție specială la începutul alăptării, când un bebe icteric poate dormi ore în sir și o mămică neexperimentată poate considera că se hrănește suficient, dar el de fapt nu crește în greutate.
Cât timp este ideal să ne alăptăm micuții?
Mădălina Băluță: Recomandările OMS privind alăptarea sunt exclusiv în primele 6 luni de viață și apoi complementar alimentației diversificate până la 2 ani și peste. Cât alăptează este decizia fiecărei mamei și a puiului propriu.
Care sunt principalele beneficii ale alăptării?
Mădălina Băluță: Secreția de oxitocină stimulează eliberarea laptelui din sân, dar stimulează și contracțiile uterine, grăbind refacerea mamei după naștere. De asemenea, oxitocina mai este numită "hormonul fericirii", eliberarea ei în timpul alăptării favorizând relația emoțională dintre mamă și copil. Alăptarea reduce riscul de depresie postpartum și riscul mamei de a dezvolta cancer mamar, uterin sau ovarian, cât și pe cel de osteoporoza.
Pentru sugar, alăptarea reduce riscul de alergii, de infecții gastrointestinale, reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, riscul de supraponderabilitate și obezitate ulterioară. Copiii alăptați au obținut punctaje mai bune la testele de inteligență susținute mai târziu în viață, comparativ cu cei hrăniți cu lapte praf.
„Un copil hrănit cu lapte praf este un copil la fel de iubit precum unul alăptat”. Care este mesajul pentru mamele care nu pot alăpta, din diverse motive, și care și-au creat frământări din cauza acestui lucru?
Mădălina Băluță: Fiecare mamă este cea mai bună mamă posibilă pe care o poate primi puiul propiu. Faptul că au atâtea framântări legate de alăptare și de îngrijirea copiilor este cea mai bună dovadă că au cele mai bune intenții în ceea ce-i privește pe bebeluși. Pentru o dezvoltare armonioasă, atât fizică, cât și psihică, avem nevoie de un bebeluș bine hrănit și de o mamă sănătoasă, atât fizic, cât și psihic.