Cum ne revenim, din punct de vedere emoțional, după naștere

Odată ce devii mamă, este important să înțelegi că viața ta se schimbă complet. Nu vei mai fi persoana de dinaintea acestui moment și nici nu vei mai avea timpul necesar pentru toate activitățile pe care obișnuiai să le faci atunci când nu aveai nicio obligație. Ba mai mult, vei pierde persoane pe care le considerai apropiate și vei cunoaște, în schimb, altele, cu interese comune. Ai spune că e firesc, da, însă șocul pe care îl ai în momentul în care treci prin această tranziție nu este deloc ușor de suportat. Chiar dacă te aștepți la anumite lucruri, nimeni și nimic nu îți poate descrie în detaliu ce vei simți, de fapt. 

Inițial poți să te afli în faza de negare. Să nu accepți că cei de la care aveai așteptări…îți oferă puțin spațiu să te adaptezi la noua viață. Sau pur și simplu sunt ocupați cu viețile lor, cu sau fără copii, și le este foarte bine așa. Sunt mulți factori care te vor transforma într-o avalanșă de furie și de frustrări, asta dacă nu există și alți oameni dragi lângă tine, ca să te ajute și să umple golurile pe care le ai. În general, aceste lucruri sunt resimțite mai des de femeile active, cu o viață profesională care le-a ținut în priză continuu. 

Vestea bună este aceea că vei ajunge să vezi destul de repede partea plină a paharului. Tot ce ți se întâmplă acum te transformă într-o persoană mai echilibrată, mai înțeleaptă, mai puternică, mai selectivă și mai bună decât versiunea ta anterioară. Așa că nu ai pierdut nimic ci, dimpotrivă, ai câștigat iubire infinită și multe calități pe care habar nu aveai că ai putea să le ai vreodată. 

Dacă din punct de vedere fizic este ușor să apelezi la un medic pentru a afla răspunsurile eventualelor întrebări pe care le ai după naștere, din punct de vedere emoțional este mai delicat să te deschizi în fața oamenilor, chiar și a celor cu care discuți totul, și să le spui tot ceea ce gândești. Iar gândurile, multe și mărunte, te doboară. Dacă unele mame iau din start inițiativă și vorbesc direct cu un psiholog, altele se luptă singure cu toate aceste transformări și caută sfaturi la cei din jur. Doar că uneori riscăm să ne lovim de prejudecăți, să fim criticate că ne plângem prea mult când avem totul de-a gata sau să găsim indiferență. 

De aceea, este important să comunicăm cu persoane care trec printr-o experiență similară, să căutăm sfaturile mai degrabă în această zonă și, totodată, vom afla că nu suntem singure în această nouă aventură. Că sute, mii, chiar milioane de mămici trăiesc aceiași fiori și au aceleași temeri ca ale noastre, doar contextul poate fi ușor diferit. Vei vedea că așa se leagă multe prietenii, mai productive și mai vindecătoare decât cele vechi, despre care credeai că sunt pe viață.

La fel de important este să te plimbi des. Chiar dacă ieși doar cu bebelușul tău la plimbare, încearcă să te conectezi cu natura, cu ceea ce se întâmplă în jurul tău, să uiți de rutină și să te bucuri de moment: acum este tot ceea ce ai. 

Oferă-ți câteva clipe de relaxare, ori de câte ori ai ocazia. Dar mai ales creează-ți ocazii! O cafea bună, un ceai aromat, o comandă la restaurantul preferat, o oră de masaj, o ieșire în oraș cu o prietenă dragă, o baie fierbinte cu spumă, un episod din serialul prefera- orice îți creează o stare de bine și te „scoate din priză” pentru puțin timp. Poate că în primele săptămâni de viață ale bebelușului nu vei reuși să faci asta, însă, ușor-ușor, îți vei face timp și pentru plăcerile tale. 

Înconjoară-te de oameni cu preocupări comune, lasă-i pe ceilalți să plece din viața ta dacă își doresc asta, valorifică-ți timpul și bucură-te mai mult de prezent! Timpul alături de copilul tău se scurge cu o viteză uimitoare. Iar fericirea ta este și fericirea lui. Ca să poți fi o mamă bună, trebuie să fii mai întâi o femeie fericită. 

Nu uita să ceri ajutorul partenerului tău de fiecare dată când ai nevoie și să cauți alinarea în brațele sale. Cu răbdare, iubire și dăruire, din nimic se clădește totul. 

 

Produsul a fost adaugat la favorite