Primul an alături de bebe. Etapele și provocările care vă unesc

Primele săptămâni de după naștere îți pot părea cele mai grele. Deși nimic nu mai poate egala acum fericirea adusă de chipul bebelușului tău, în viața ta își fac loc noi provocări pe care le vei depăși cu răbdare și cu sprijinul celor dragi.

Odată ce devii mamă faci cunoștință cu o nouă versiune a ta. Una mai așezată, mai echilibrată, mai responsabilă și mai ancorată în realitate. Prioritățile se schimbă inevitabil și, fără să îți propui, vei ajunge să faci ordine în jurul tău și să realizezi că nu toți oamenii de la care aveai așteptări până atunci vor rămâne lângă tine. Este o schimbare naturală, neforțată și, poate cea mai sănătoasă prin care vei trece.

În timp ce unele mame pot resimți din plin primele luni alături de bebe, altele pot fi mai relaxate, mai ales dacă au parte de ajutor în această nouă călătorie. 

Nu trebuie să te învinovățești dacă te simți copleșită de noile sarcini și nici dacă ai momente în care te gândești cu nostalgie la zilele de relaxare de dinainte de a fi mamă. Insomniile, suprasolicitarea fizică și psihică, mesele haotice și lipsa timpului pentru vechea ta rutină își vor pune amprenta asupra organismului tău. Însă nimic nu e pentru totdeauna. Toate astea trec atât de repede, încât parcă ai clipit și bebelușul tău a și împlinit un an. E povestea oricărei mame care, la un moment dat, devine nostalgică să își mai țină, încă o secundă, puiul la piept. 

Primele șase luni sunt cele în care te adaptezi la noul ritm, în care ajungi să îți cunoști micuțul; să îi înveți obiceiurile și să îi creezi obiceiuri. După această perioadă lucrurile încep să se așeze, iar tu devii mai relaxată. Te bucuri mai mult și te îngrijorezi mai puțin. 

Până la vârsta de un an bebelușul tău va trece prin câteva pusee de creștere importante. Acestea vor aduce cu sine schimbări în alimentație (cel mic poate mânca mai mult decât de obicei), schimbări în rutina de somn, dar și momente de agitație. Și, pentru ca spectacolul să fie complet, uneori aceste pusee se pot suprapune cu erupțiile dentare.

Diversificarea este un alt capitol care vine cu nenumărate provocări. Te întrebi cu ce alimente ar fi bine să începi ca să îi fii pe plac micuțului, cum să îl faci să mănânce, ce trebuie să urmărești- iar legat de aceste aspecte, cel mai bine este să te sfătuiești cu medicul pediatru și să îți urmezi instinctul. 

De altfel, este important să găsești un medic empatic care să urmărească evoluția și dezvoltarea bebelușului (mai ales) în primul an de viață. Sunt multe situații care depășesc puterea de gestionare a părinților. Febra, eventualele lovituri, bolile copilăriei sunt doar câteva exemple. 

Ele nu trebuie să te sperie ci, dimpotrivă, să te întărească și să te pregătească pentru imprevizibil, căci călătoria este lungă, iar voi vă aflați abia la începutul ei. 

Dincolo de toate acestea, este posibil să ai momente în care să simți că relația cu partenerul tău nu mai este, nici pe departe, una romantică, ci, mai degrabă, una focusată pe chestiunile organizatorice de familie. Nu te gândi că doar vouă vi se întâmplă lucrul acesta. Trebuie doar să fiți mai indulgenți unul cu altul și să găsiți ocazii de a vă dedica timp și pentru voi. 

Primul an alături de bebe îți aduce, de fapt, un amalgam de trăiri și de stări unice care îți inundă fiecare colț al sufletului. Habar nu aveai câtă iubire și grijă ești capabilă să dăruiești!

Produsul a fost adaugat la favorite